Lufttørret vs. ovntørret Egetræ
Vi indkøber og sælger egetræ til udendørsbrug. Vi tillader derfor flere knaster, farveforskelle (som forsvinder), spor efter borebiller, marvsprækker og andre naturligheder end man gør i ”møbeltræ”. Vi tilstræber til gengæld et minimum af splint. Når man ovntørrer egetræ forsvinder ALLE de naturlige egenskaber der giver egetræ uovertruffen holdbarhed ved jordkontakt og i fugtige miljøer. BIOBYGs egetræ er derfor altid lufttørret og aldrig ovntørret.
Egetræ har stor styrke og man kan derfor ofte bruge mindre dimensioner end man ville vælge i fyrretræ. Selv om egetræ er hård kan det (i modsætning til fx Robinie) bearbejdes med helt almindelige maskiner og værktøj. Man bruger A4 rustfri/syrefaste skruer og man skal forbore. Egetræ har ikke splinter som det kendes fra nåletræ. Selv savskåret egetræ bliver med minimal pudsning blødt og rart at rører ved.
Der er selvfølgelig træarter der i forskellige situationer har længere levetid end eg. Men som almindeligt udendørs byggemateriale er lufttørret egetræs levetid uovertruffen. Sammenlignet med trykimprægneret fyr eller lærketræ er levetiden minimum den dobbelte.
Egetræ, lærk og rubinie
Lærk har ikke særlig lang holdbarhed, når det udsættes for konstant fugt og jordkontakt. Men det er skamløs promoveret af forskellige producenter fordi det, af helt andre årsager (facadebeklædning), har et godt ry. Egetræ er et godt valg i forhold til robinie; det er billigere og man kan arbejde i/med det. Potentiel holder robinietræ måske lidt længere end egetræ, men det er nærmest umuligt at arbejde i, hvis man ikke er professionel.
Pris, udtryk og bæredygtighed
BIOBYGs egetræ koster ca 20 % mere tilsvarende lærketræ. Men da levetiden i træskolængder er den dobbelte bliver de samlede omkostninger pr år lavere. Hvis man medregner byggeomkostning og vedligeholdelse koster et hegn i egetræ kun det halve af et hegn i lærk.
Uanset hvordan vores egetræet se ud når det kommer og sættes op, så ender det efter nogle måneder med et flot sølvgråt udtryk som de fleste finder charmerende. Det gælder de brune udtræk af garvesyre, sorte striber fra kontakt med jern og almindelig farveforskel fra opbevaring. Al vores træ ender i den samme sølvgrå nuance.
Egetræ er et biobaseret byggemateriale der har optaget Co2. Det har lang levetid og en relativ kort transport (sammenlignet med de materialer man ellers køber i byggemarkederne). Det er giftfrit og bliver med tiden blot til levested for insekter og jord. Vi indkøber kun egetræ fra skove underlagt regler om bæredygtig drift.
Hvis industrisamfundet kan frembringe ét eneste bæredygtigt byggemateriale – så er det lufttørret eg.
Behandling af lufttørret egetræ
Vi anbefaler IKKE at man forsøger at forlænge levetiden af vores egetræ med træbeskyttelse eller oliering. Træbeskyttelse er udviklet for at give blødere og billigere typer af træ en længere levetid men der er ingen faglig belæg for at det også skulle gælde egetræ. Ønsker man et andet udtryk (farve) kan man gøre det med træbeskyttelse, oliering eller maling som man måtte ønske. Lufttørret egetræ tåler og udholder alt.
Når egetræ får vand, så afgiver det i starten garvesyre. Dette kan give nogle brune pletter på fliserne og det kan se lidt voldsomt ud. MEN pletterne forsvinder 100% af sig med tiden når de får lidt mere vand og lidt sol. Processen kan fremskyndes hvis man behandler pletterne med almindelig brun sæbe i vand.